Speltempo och allas trivsel på banan

Konsten att släppa igenom

Klubbens mission, eller ambition om man vill välja ett annat uttryck, är ”bästa upplevelse - varje besökare, varje gång”. För att så många som möjligt ska spela golf så måste alla som kommer hit ha trevligt, roligt och njuta av sin tid på klubben. Det låter ju väldigt enkelt och det är det i sig, men det innebär också att just inom golf så behöver VI ALLA hjälpas åt för att detta ska bli verklighet.

Nu är det högt tryck på anläggningen när säsongen går in i aug/sep efter vår lyckade tävling på Challenge Tour. Överlag är medlemmar och besökare väldigt, väldigt nöjda men det är en sak som sticker ut negativt i alla enkätundersökningar vi gör…speltempo.

Därför så vill vi nu som klubb kommunicera väldigt tydligt vad som gäller kring detta och vad för policy vi har på klubben. Denna policy kommer vi nu arbeta mer aktivt med och kommunicera tydligare kring i vår vardag.

 

1. Upplevelse

I grunden är vi i upplevelseindustrin, inte i golfbranschen. Det låter ju konstigt men det är nyckeln till att definiera vår gällande strategi och vad vi vill åstadkomma i våra medlemmars och gästers medvetande när de besöker oss. Alla ska ha en bra upplevelse hos Katrineholms Golfklubb. Detta innebär specifikt kring speltempo att man spelar så fort man kan utan att upplevelsen försämras. Är man nybörjare, har svårt att gå, vill bara ha en lång trevlig dag på banan som greenfeegäst så är det ok att inte spela supersnabbt. Njut av dagen på DITT sätt, ha trevligt och lämna med påfylld energi.

 

2. Golfregler och rätt till banan

Dagens golfregler säger att ALLA har samma rätt till banan – oavsett ditt golfhandicap, antal spelare i bollen (ensamspelare har samma rättigheter som en fyrboll t.ex.) osv. ”Det är endast speltempot som avgör vem eller vilka som har företräde". Detta innebär väldigt enkelt att på Katrineholms Golfklubb så släpper vi igenom snabbare sällskap. Det finns inga men, det finns inga om, det finns ingenting att tillägga för att tala klarspråk. Det spelar alltså ingen roll om vi spelar veckotävling, om det ändå är stopp framför så jag inte behöver släppa igenom, bakomvarande är bara en tvåboll eller om man måste hålla hela golfgänget samlat eller ej osv. Vi släpper igenom snabbare sällskap…alltid!

 

3. Slutsatser och policy

  • Träna på att hålla tempo på banan utan att stressa. Svensk golf har en bra lista med tips här: http://www.svenskgolf.se/artiklar/artiklar/20160415/sa-spelar-du-snabbare-utan-stress/
  • När det är högt tryck så har receptionen rätten att flytta ihop ej fulla bollar till fyrbollar för att dels möjliggöra att fler har möjlighet att spela och att tempot flyter på bättre.
  • Rikttiden vi satt på 18-hålsbanan under högt tryck är 4 timmar och 22min. Detta står på Era scorekort och är ett bra riktmärke att följa. Man skall alltid ha uppsikt bakåt och släppa igenom, men när man tappar mot rikttiden är det troligt att man behöver vara extra uppmärksam och kika lite på Svensk golfs tipssida ovan.
  • Alla har rätt till banan och till en bra upplevelse. En bra upplevelse betyder olika saker för olika individer och därför så släpper vi ALLTID igenom snabbare sällskap så alla får spela i sitt föredragna tempo (snabbare sällskap har också den rätten enligt golfens regler).
  • Ha självinsikt och respektera andra. De flesta vi pratar med är aldrig långsamma på banan enligt dem själva. Detta är självklart en osanning, så var ödmjuk och insiktsfull kring ditt eget beteende på banan och respektera andras sätt att spela golf…som kan vara långsammare eller snabbare än ditt eget sätt.

 

Hjälps åt, visa respekt och ha kul! Lycka till!

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Samarbete med Sportsupporten 2018-06-14
Klubbchefsbrev maj 2018-05-30
Öppet hus blev succé 2018-05-17
Lionsgolfen 2018 2018-05-10
Evnroll - Game Changer 2018-05-09