Vi lanserar nytt teesystem

Vad behöver man veta inför bytet?

På onsdag morgon kommer vi ta första steget mot nya tees på klubben enligt kommunikation på årsmötena. Vi har tagit fram ett system tillsammans med SGF som ska syfta till att fler känner en frihet att spela fler olika tees, och kanske framförallt - flytta fram.

Vad vi vill åstadkomma:

 • Friare flöde mellan tees - man ska känna sig fri att spela vilken tee man vill för dagen beroende på vad man vill ha för upplevelse (enkelhet, snabbhet, utmaning, socialisering med andra i bollen)
 • För att åstadkomma ovan så vill vi inte ha "etiketter" på tees (member tee, dam tee, herr tee, champions tee etc) vi pratar bara vilken tee som passar dig och ditt golfspel och benämner dem neutralt Tee 1 till Tee 5.
 • Vi utgår från ditt golfspel inte din ålder eller kön och i huvudsak går vi på USGAs rekommendationer kring slaglängd och vilken Tee som "bör" passa bäst. Se nedan... 
 • Ovan gör att vi på klubben tror att flera medlemmar på klubben kan ha roligare och få ut mer av golfen genom att flytta fram (specifikt hoppas vi får mer volymspel på Tee 2 och Tee 3). Klubbens strategi är alltså att "flytta fram" istället för att bygga om olika tees för att tex " min herrtee spelar för långt".

 

Specifik info 2019:

 • På onsdag ersätter vi gamla tees, tee för tee. Tee 5 är nuvarande vit tee, Tee 4 är nuvarande gul tee...osv
 • Vi lägger till en ny tee - Tee 1 som ligger framför nuvarande röd tee. Tee 1 är till för alla som vill flytta fram från röd, för alla ny i golfen som gör sina första rundor på bana osv osv.
 • För att gäster inte bara ska se svartvita skyltar som är svåra att skilja åt, har de också specifika färger (1-vit, 2-silver, 3-guld, 4-grön, 5-svart) - dvs ljust till mörkt och i våra loggofärger (förutom guld)
 • Vi behåller befintlig slopning på banan och nya slopetabeller sätts upp på tisdag eftermiddag.
 • Vi gör en uppdatering i systemet under tisdag kväll och alla scorekort från onsdag morgon skall reflektera det nya systemet.
 • Vi kommer i steg två under resterande säsong att sätta ut teeplattor på alla tees pö om pö (den runda mässingsplattan på bilden med info om hålnummer, längd, teenummer och par). I samband med detta så kommer vi flytta vissa tees och mätavstånd marginellt på vissa hål. Vi behåller befintlig slopning av banan och detta kommer i stort gå obemärkt för de flesta. Plattorna får över tid en mörk patina och kommer hålla väldigt länge. SGF har godkänt förfarandet för 2019.
 • På grund av komplikationer med slopetabeller så är vi försenade med detta och vi har inte fått allting vi behöver av SGF ännu tyvärr. Vi saknar idag slopning av Tee 1 för 9-håls spel, för damer på gul-grön slingsträckning och för herrar genomgående på alla slingor. Vi har inget datum för när vi ska få detta men när SGF behagar skicka detta så kommer vi lägga in det i GIT direkt så vi kan få ut scorekort för Tee 1 på alla slingor.

 

Förändringen kommer inte innebära någon större konstighet hoppas vi men shopen står redo att svara på frågor innan och efter onsdag. I grunden handlar det ju om kultur och beteende kring val av tee, inte en strukturell ändring av större mått. Klubben är schemalagd för en digital inmätning av hela banan 2020 och en tillhörande banvärdering (omslopning) enligt den information vi fått under 2019. Vi återkommer när vi vet mer än om detta och när det kommer ske. 

För lite helgläsning så visar vi nedan de genomsnittliga driverlängderna som rekommenderas för varje tee. Happy reading!

Kommentarer

Fler artiklar