Möt Sveriges bästa H50 spelare!

Vår Marek är bäst av alla på Seniortouren och spelar nu för landslaget

Hej där, vem är Marek?

Jag är 53 år, född i Polen, har fru och 3 barn och har varit bilbranschen sedan 1985. Golf började jag med som 16-åring 1980 i Katrineholms GK och det kulminerade med lag-SM guld 1990 med Robban Karlsson och gänget. Jag heter egentligen Mariusz men kallas för Marek. Det är det polska smeknamnet för Mariusz, ungefär som Pelle är smeknamn för Pär i Sverige. Jag gjorde ett seriöst satsningsförsök på golfen och var proffs på den Svenska touren 1988 till -91.

 

Idag spelar du på Svenska seniortouren. Vad är det för något?

Seniortouren fungerar som ett kval till ett antal landslagsuppdrag varje säsong och en av deltävlingarna är SM-veckan. Förutom att vinna deltävlingar finns alltså möjligheter att få representera Sverige i internationella sammanhang. Touren består av ett antal deltävlingar per säsong och klass (6st under 2017). Tävlingarna är utplacerade över landet och det finns många namnkunniga banor på programmen. Åldersklasserna 2017 är för damer 30, 50 och 60. För herrar 30, 40, 50, 60 och 70.

 

Varför har du valt att spela senior tour?

Jag kände mig ”lite för gammal” för minitourerna och ville spela med jämnåriga för att golfen skulle bli skoj igen. Den hade tappat lite av sin charm för mig. 2016 kom jag 10a på totalrankingen och sade till kompisarna att….nästa år ska jag sopa banan med alla och bli bäst i Sverige. Det var väl ingen som egentligen trodde jag skulle komma dit. Så jag lade in en växel till och började träna hårt och strukturerat.

 

Hur mycket tränar du nu för att vara där du är med ditt spel?

Jag har schemalagt närspelsträning 3ggr i veckan 2-3h per gång. Varvar det med wedgeträning 110m och in, 2ggr i veckan. April-sep. + lite hockey och gym på vintern. Inga svagehter i spelet idag förutom eventuellt puttning. Men 2017 har jag fått bättre utdelning på greenerna och det har varit en stor del i mitt fina spel.

 

Hur har touråret 2017 sett ut för dig?

Jag har 3 tourvinster i år. Den första kom i Jönköping i juni  där jag gick runt på 67-67 och vann med fyra slag. Min andra seger kom i Vara-Bjärtorp, 68-69 och vinst med fem slag. Sedan vann jag även tourfinalen på Mauritzberg med varv på 67-71, där jag tillslut vann med fyra slag. Många av dem jag spelar med är gamla motståndare från min tid som satsande golfare på 80 och 90 talet, men det är också flera nya amatörer som spelar på touren. Vi är ett skönt gäng som åker på tävlingarna från klubben… Kenta Lagerbäck, Kari ”Cuba” Kortainen och Johan Dal. Vi har ruskigt skoj tillsammans och vi siktar redan på 2018.

 

Jag har hört att man vinner lite mer än ära på seniortouren?

Man vinner pokal och ära, samt presentkort på 1300kr per tävling….men det viktigaste är att man kan bli uttagen till det Svenska seniorlandslaget H50. I år blev jag uttagen och kommer spela EM i Slovenien i juni 2018. Det ser jag mkt fram emot och är ett av mina stora mål 2018. I år så spelade jag lag-EM i Malmö. Där blev Sverige 7a och vi hade en otrolig gemenskap i gänget och det var faktiskt otroligt skoj att representera Sverige. Även fast jag har varit med ett tag så var det otroligt lärorikt att möta Irland, Italien, Spanien m.fl som var riktigt, riktigt duktiga.

 

Hur känns det att vara ”bästa H50” spelaren i Sverige?

Det känns fantastiskt bra och jag är stolt som en tupp. Jag har mycket tävling i mig och att vara bäst känns väldigt bra helt enkelt..haha 😊 

 

Hur ser framtiden ut för dig inom golfen?

Fortsätt satsning på golfen 2018, med bibehållen träningsmängd. Touren kommer också innehålla en extra deltävling till så det blir lite mer tävlande också. Det är ett privilegium att ha en förstående fru och familj för att man ska kunna ge golfen den tid jag gör, så det är ju ett lagarbete i familjen.

 

Du som varit med länge, vad är ditt råd till klubbens juniorer som vill satsa?

Man har varit med om olika faser upp och ned i golfen men den stora analysen idag är att jag tror inte unga idag förstår hur mycket träning och tid det krävs för att bli riktigt bra. Det är otroligt mycket hårt jobb som krävs helt enkelt och det krävs tydliga egna målsättningar för att man ska lyckas. Det är viktigt att förstå hur man når mål, hur man mäter resultat och hur man sedan sätter nya mål efter man nått befintliga mål. Förståelse för måluppfyllelse är kritiskt inom elitidrott och att orka hålla i sitt satsande under tider när man inte får direkt positiv feedback. Träningsmängden på närspel måste också öka, från det jag ser på klubben. Närspelet måste vara en central del i tränandet hela, hela tiden. Våra juniorer har ju lyckats riktigt bra med juniorserie och andra bra resultat, men mina råd är utifrån perspektivet att bli elitspelare fullt ut. 

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Städdagar 2019 2019-03-18
påskbuffe 2019-03-13
Välkommen Carina 2019-03-11
Vårmöte tors den 28e mar 2019-03-01
Katrineholms Golfklubb på äventyr i Al Ain! 2019-02-22