Klubbchefsbrev september

Hej vänner, här kommer lite från hjärtat, lite från hjärnan samt en hel del från våra olika organ på klubben som går under diverse benämningar som anläggningskommitté, styrelse eller personalgrupp. Idag är det en bra dag och när solen skiner, pannkakorna smakar utsökt så kan det bli ett par extra rader här och där. Häll upp något gott, sparka av dig tofflorna och ta på dig läsglasögonen….nu kör vi!

Pulsen på klubben – idag, här och nu

2020 kommer ju inte gå till historien som något vanligt minnesovärdigt tidsfördriv, det har varit allt annat än vanligt. För oss som klubb och för golfen i Sverige så har det varit en skrämmande vår där vi förberedde oss på det värsta, men sen kom en smått smågalen sommar med väldigt mycket spel av både våra medlemmar och gäster. Specifikt så var vi vid augusti slut upp med 42% i spelbeläggning hos både medlemmar och gäster (gästspelsökning är 28% i snitt i Sverige tom 31 aug). Givet att vi har ökat bokningsfönstret till kl 20 så är det inte äpplen och äpplen vi jämför, men vi kan vara väldigt överens om att det har spelats väldigt mycket golf i år. Ni medlemmar spelar ”som vanligt” mycket golf vilket vi på klubben tycker är superskoj och vi hoppas och tror det är för ni vill vara här och på samma sätt så ser vi att när våra gäster får tid att spela gästspel så står vi väldigt starkt i närområdet när beslut ska tas: ”Vart ska vi åka och spela?”.

Vi har många nya medlemmar och mer unga nya än vanligt vilket är roligt. Vi har mer träningstimmar, mer grönt kursdeltagare, mer rangespel, mer…ja, mer av det mesta faktiskt, förutom företagsevent som i princip helt försvunnit i år av förklarliga skäl. Jag har precis presenterat den senaste prognosen för styrelsen och ni medlemmar, kan vara trygga i att vi mår bra och står stadigt. En viss Doktor Alban skulle se vår prognos och utbrista: ”Stabilt!”

Allt som glimmar är ju inte guld, även om man så skulle önska. Det enorma tryck vi upplevt i år får med sig att vi tappat lite i nöjdhet. Vi har en trång sektor i antalet golfbilar som inte räcker till, vi hinner inte med alla samtal som kommer in till oss och vi ser att våra bokningsbara tider inte alltid räcker till. Vi har överlag inte haft problem med speltempo under säsongen utan ligger väldigt bra till totalt sett här. Som alltid på sensäsongen så får vi vissa dagar när det är gästgrupper eller gängavslutningar eller bara otroligt mycket helgspel där vi får stockning på banan och specifikt stopp pga av stora väntetider mellan hål 9 och 10.

Upplevelse på banan styrs av flera saker men jag vill ta upp de fyra otvivelaktigt viktigaste i prioriterad ordning: 1. Greener, 2. Bunkrar, 3. Speltempo 4. Finish (kanter, sår, rent osv). Vi har t.ex. under året ibland legat lite för långt över 10 i stimp på greener vilket direkt slår ut negativt på snittgolfaren (punkt 1 och 3 ovan), även om det kan vara en fantastisk utmaning för många. (Just idag fick jag rapport från banan att vi gick under 9 för första gången sedan i våras och vi får acceptera att våra höstgreener gör sig påminda.) Senaste tio dagarna har vi vissa problem med speltempo och jag ber alla som läser detta att vara lite extra observanta på att hålla sin plats på banan, kolla på rekommenderade tider på scorekortet, ta inte för långa raster om ni tappat tid och som alltid, släpp igenom så fort situationen kräver det. Detta gäller framförallt på helgerna där det är fortsatt stort speltryck.

Till sist så vill jag säga tack till vårt härliga personalgäng på klubben som gjort en fantastisk insats givet det tryck vi haft. Ni är anledningen till att de absolut flesta av alla tusentals besök vi har, lämnar lite varmare i magen än när de kom. Stort tack till er och ett stort tack till Pontus, Gustaf, Saga & Co mfl som kämpat på storstilat i motvind detta Covid-19 år som satt djupa spår i restaurangsverige.

 

 

Återstående tävlingar och lokal stängselregel

Vi har precis beslutat att vi kör Tre Slingor som vanligt och även Säsongsavslutningen 10e oktober, efter att SGF släppt nya restriktioner från september. Klubben får arrangera tävlingar för fler än 50 personer så länge vi kan garantera att vi inte under dagen har fler än 50 personer samlade på en och samma plats med för lite avstånd mellan sig. Specifikt gäller således följande:

Tre Slingor 4e oktober

 • Kanonstart som vanligt på klockan kl 09:00
 • Ingen information innan på torget utan all behövlig info emailas ut till alla på den slutliga startlistan
 • Ingen prisutdelning, priser hämtas i shopen från och med dagen efter kl 12:00
 • Då det är kanonstart så ber vi er i absolut möjligaste mån komma in och betala innan tävlingsdagen för att undvika köbildning på morgonen

Säsongsavslutning 10e okt

Nytt upplägg för att hantera restriktionerna och gynna restaurangen:

 • Löpande start från två tees med start kl 09:00 med 36 lag
 • Man spelar 9-hål inkl lunch och får 210min (3,5h) på sig innan utslag på hål 10 för dagen. (Ex: Startar man kl 10:00 på hål 10 så spelar man hål 10-18, äter sedan lunch och umgås tillsammans i restaurangen, slår ut kl 13:30 på hål 1. Man är sedan klar ca 15:45 och har möjlighet att stanna ytterligare en timme i restaurangen, se nedan)
 • Man får stanna på anläggningen 1h efter avslutad rond
 • Ovan upplägg innebär att aldrig fler än 48 personer kommer vistas i restaurangen samtidigt, varken under eller efter spelet. Restaurangen stänger kl 19:00 (sista boll kommer in cirka 17:50ish).
 • Ingen prisutdelning på plats utan priser hämtas i shopen från och med kl 12:00 dagen efter.
 • I startavgiften ingår mat i den ”obligatoriska” lunchen. Alkohol, kiosk etc köpes till separat.
 • Kom gärna in och betala innan speldagen om möjligt alternativt skicka in EN spelare i laget

Höstprojekt

Som jag nämnde under den första delen gällande upplevelse på banan, så jobbar vi med en fokuserad insats att höja kvalitén på 9-hålsbanan med fokus på greener, bunkrar, speltempo och finish. Vi inledde ett sandfiller projekt för att höja måendet på greenerna och göra dem mer lättskötta och öka spelbarheten. Vi kommer fortsätta med minst en omgång till i vår och kanske även 2022. Det är huvudinsatsen på greenerna och vi vill att de ska vara ytjämna, rulla ut fint och vara fasta, men specifikt på grön så får de heller inte bli alltför snabba. 9-hålsbanan är högt slopad och ganska svår i sig och givet att vi har fler ”nya golfare” på den här banan så är det viktigt att greenerna inte blir alltför svåra (läs snabba). Ni som läst mina kommunikationer tidigare vet att vi har en tydlig negativ och exponentiellt stigande korrelation mellan ”överdriven” greenhastighet och rondtider.

Det för oss vidare till bunkrar, där vi precis fått ok från styrelsen att köra igång med att slutföra Projekt Jupiter (vår nya bunkersand heter Jupiter, därav projektnamnet). Vi kommer gräva ur, dränera om, justera och designa, och återfylla alla bunkrar på 9-hålsbanan, inkl träningsbunkern vid ”gamla 5ans green”. Projektet har redan startat sedan igår tisdag och banteamet har mandatet att införa P-greener och ändra tees etc för att göra arbetet säkert och vi kommer köra 50% rabatt på greenfee under tiden. Som alltid när det nalkas projekt så samspråkar vi med Robert Karlsson i USA och anläggningskommittén har beslutet tillsammans med Robert att vi tar bort den bakre vänstra greenbunkern på hål 27 och vi tar bort fairwaybunkern på hål 24, där eventuellt några nya träd planteras istället. Projektet beräknas vara klart under andra veckan i oktober. Se bilder för lite bunkerinspiration.

Till sist kommer vi till punkt fyra i vår upplevelseprioritering. Vi har fokus på vattenhinder och snygga kanter där vi lägger fokus på hål 23 och 24 i år. Vi kommer under vintern gräva ur hela hindret framför greenen på hål 23, snygga till och gräva ur kanter på vattenhindret i fairway på hål 24, där också alen som växer i kanten på hindret mitt på fairway tas bort. Tillsammans med detta jobb kommer vi dränera om fairway på hål 24 för att minska blötan som ofta uppstår där. Fokus på vattenhinder kommer fortsätta kommande år där vi stegvis ”fixar” alla vattenhinder, tillsammans med att vi ändrar skötselstrategin. Denna ändring innebär att vi aktivt kommer pumpa vatten in i dessa hinder så vi kan kontrollera vattennivå och hur vattenspegeln ska se ut (tänk som 13, 14 och 11an), tillsammans med att alla kanter som skapas mot hindret är släntade och klippbara så minimalt med trådning av ytorna behövs.

Jag ber dig ta en klunk av det goda du just hällde upp och visualisera en härlig fredagsmorgon med någon som gör dig glad. Just idag är det helt vindstilla och det ligger en liten tunn strimma med dimma till vänster om greenen mot skogen på hål 23. Runt greenen ligger nu en perfekt vattenspegel som gör sig påmind när du försöker fokusera på slaget du vill skapa. Du greppar klubban löst som Daniel påmint dig om på din sista träning och svingar. Nu så blir du antingen glad för att du puttar för birdie och känner dig tacksam för att du får vistas i en sådan fantastisk vacker golfmiljö….eller så slår du i vattnet och då får du försöka glädjas åt att det i alla fall var ett snygg och prydligt vattenhinder (pliktområde) så du vet exakt vart bollen gick i hindret. Golfglaset är alltid halvfullt :)

För övrigt så planeras inga större projekt på hål 1-18 under lågsäsong. Däremot så har vi precis tagit bort stubbarna i fairway på hål 21 och 26 och kommer ge oss på stubben vid 6ans green också, men med en liten annan strategi då det går en starkströmkabel precis under den. Som alltid blir det lite nya träd och annat smått och gott och jag får säkert anledning att skriva mer om det vid senare tillfälle.

 

 

Rangeutveckling 2020 och 2021

Vår nya belysning för rangen har levererats och vi väntar på att alla ska bli friska i banteamet så vi orkar inleda detta projekt enligt plan nästa vecka. Specifikt så kommer rangebelysning installeras på rangen för den kommande höstsäsongen som dels är tidsinställd men kan också manuellt startas utanför dessa tider om man önskar…natträna. Det är en LED-baserad lösning som lyser upp mattorna och sedan minst 150 meter framåt. Lösningen kräver en hel del plintgrävning så kommande vecka kan det bli en smula stökigt nere vid rangen.

Inför kommande säsong så har vi en av styrelsen godkänd plan på att jämna ut rangeytan så vi inte kör sönder våra maskiner så mycket, införskaffa en ny plocklösning med plockare och maskin, som ökar kapaciteten där vi inte ska behöva plocka mer än en gång per dygn, samt att vi förbättrar arbetsmiljön. Vidare så ämnar vi installera en större bollmaskin på rangen med mer bollkapacitet för att kunna flytta befintlig maskin till andra sidan rangen och vårt nya övningsområde. Detta för att man ska slippa bära bollar och förenkla hela träningsförfarandet. Till 2021 kommer det då också skyltar som visar att det är helt ok med rangebollar på och runt övningsgreen och bunker, samt teeytor. Egna bollar krävs för övningshålet som tidigare.

Inte nog med detta, den bunkersand vi gräver ur på 9-hålsbanan nu under hösten kommer blandas med jord till en såbädd för en mycket modest peng. Såbädden nyttjas för att anlägga en angränsande grästee till höger om nuvarande grästee (sett i slagriktningen). Givet det enorma intresset för grästräning så behöver vi öka kapaciteten så vi kan sprida ut spelet mer och möjliggöra läkning av torvor. Faller rangebelysningsprojektet väl ut som görs nu i år så är det nog troligt att du kommer se en liknande lösning för övningsområdet till våren 2021. Time will tell...   

Jag vill också passa på att nämna att denna investeringsomgång täcks av den prisjustering som gjordes i våras på rangen, så allt detta ska bara innebära mer och bättre, inte mer kostsamt. Vi kommer däremot börja arbeta med med ett rangevärdskoncept till nästa år där ni får tillgång till våra tränare och andra "värdar" på rangen. 

 

 

Klubbhus

Sist men inte minst…klubbhus. Jag får be er våndas några dagar till. Alldeles strax sammanträder styrelsen och jag hoppas vi då gemensamt kan återkomma till Er med mer information. Det har varit en utdragen process så här långt och vi börjar förhoppningsvis närma oss ett läge där vi kan prata relativt öppet om det mesta, samt växla upp tempot i maskineriet.

Så, nu börjar det sina i kaffekoppen och jag tror det kanske börjar tryta i era glas med gott också. Kanske är det för mycket text i alla fall så det är dags att sätta punkt för denna gång, eller så får jag börja skriva i kapitelform. Nu tar vi kväll och så hoppas vi att nästa inlägg inte bara är fyllt med smått och gott, utan en hel lyxkryssare med klubbhusinfo.

 

Ps. Vi planerar medlemsresa som vanligt under första kvartalet 2021 för er som undrar. Vi ska bara göra klart med researrangören och vi ligger en smula sent i denna process. Men vi ber er hålla mushanden stilla….klicka inte i några andra resebeställningar riktigt än ;)

 

Uppåt, Framåt…Tillsammans!

 //Marcus

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Vinnare 2023 års avgifter 2023-01-17
God Jul & Gott Nytt År 2022-12-21
Kallelse Höstmöte 2022 2022-11-07
Höststängning 2022-10-24
Klubbresa till Portugal 2022-10-24