Klubbchefsbrev oktober

Bästa medlemmar,

PANG sa det och sedan blev det kallt och ruggigt. Flera mornar har vi haft frost och det har varit lite struligt att få klippningen gjord innan det blir spel på banan. Det är väl bara att inse att tiden springer fram och vi närmar oss säsongens slut, fortare än de flesta vill skulle jag tro. I samband med att det är höst så är det dags för lite information om dylika ting, så vi säger som vanligt: Koka en kaffe, sparka av dig tofflorna, släng upp fötterna på en skön pall och ta en läspaus. Here we go!

ps. Tack till Niklas Erksson #2 på banan för denna fantastiska morgonbild från 15e greenen. 

Viktiga datum på golfklubben

 • Torsdag-fredag 10-11e oktober åker vi på en studieresa med personalen och shopen är stängd från kl 10:00 på torsdagen och hela fredagen. Vi har kontaktat alla större gäng etc som spelar dessa dagar och förvarnat om läget, men man kan alltid gå in i restaurangen dessa dagar för att få extra hjälp.
 • Måndag 21a oktober stänger vi 18-hålsbanan för vinterförberedelser. Vi kommer köra ett fullt dressprogram på finklippta ytor på hela anläggningen i år för att vara i toppform till 2020.
 • 9-hålsbanan hålls öppen och spelas enligt vad väder och vind tillåter. P-greener är förberedda och som vanligt gäller aktsamt spel överlag och inget spel på normala greener vid frost.
 • Från 1a november kommer alla golfbilar att tas in för vinterförvaring och servas och således slutar uthyrningen sista oktober.
 • Säsongsavslutningen går av stapeln 12e oktober och därefter kommer restaurangen vara stängd fram till att julborden startar 30e november.

31a oktober – viktigt datum för dig som medlem

Som jag tror de flesta börjar få koll på nu så är det 31a oktober som är det viktigaste höstdatumet för dig som medlem enligt de spelrättsbestämmelser som antagits av årsmötet. Att tänka på och eventuellt agera på beroende just dina medlemspreferenser:

 • Äger du ett spelrättsbevis och är medlem i en medlemskategori som kräver spelrättsbevis (vanlig senior, vardag, non-resident, senior 83+) så åläggs avgifterna på ägaren till spelrättsbeviset direkt efter den 31a oktober. Ägaren till spelrättsbeviset blir alltså då betalningsansvarig för dessa avgifter som avser 2020 års säsong.
  • Önskar man lämna klubben, vara passiv eller ändra sin medlemsform så gör man alltså det senast 31a oktober inför kommande säsong.
  • Vill man under 2020 lämna klubben eller av annan anledning undkomma avgiften efter man inte har anmält ändring innan 31a oktober, så betalar man in avgifterna enligt faktura och säljer sitt spelrättsbevis där köparen då tar över den medlemsform som ägaren till beviset just betalat för. Man kan således sälja spelrätten och också få betalt av köparen för den medlemsform man just betalat för. Alla avgifter och eventuella skulder kopplade till spelrätten skall regleras innan den säljs.
  • Utöver ovan finns en olyckfallsförsäkring hos klubben, så alla medlemmar som ej kan nyttja sitt medlemskap pga av olycka (oförutsedd extern påverkan på kroppen, ej förslitningsskador) kan få sin avgift återbetald via försäkringen. Vi på kansliet kan berätta mer.

Banprojekt på hösten

Vi har hittills i år investerat en knapp miljon kronor (allt från kylar i köket till, oljeavskiljare, golfbilar och banprojekt) utan hänsyn tagen till eget arbete. Den siffran kommer således öka en smula innan bokslutet är klart. Styrelsen har tagit en lite mer konservativ ställning och vi kommer inte göra något ”större” på banan innan året är slut och vi beräknar således att vi hämtar hem lite för året i likviditetssynpunkt.

Det innebär inte att vi kommer vara sysslolösa:

 • Vi kommer göra klart fikaplatsen innan 10ans tee som ännu inte är färdig. Mer stenmur, höjd mark, stosning av brunnslock och gräs ska till för en bra och klar miljö.
 • Vi ska fixa till 5an där vi haft problem med återväxten på MUA-områden. 5an ser vi som ett misslyckande i år där vi inte haft tillräckligt med fokus på en spelintensiv yta.
 • Vi kommer med all sannolikhet ”fixa” runt 10ans green. Vi har ganska stora problem kort vänster med blöt mark och högt slitage så vi kommer göra en större dräneringsinsats, ta bort träd, torva av och höja greenen kort vänster och ta bort greenbunkern till förmån för en avrinningsyta. Vägen kommer också dras om lite för att styra trafik bort från greenen lite tidigare.
 • Vi kommer dressa alla finklippta ytor för att förbereda inför 2020, göra flera åtgärder på sprinklers och bevattning, trädvård, dra mer vildsvinsstängsel än någonsin mm… dvs lite mer än vanligt vad gäller höststängningsåtgärder

Rökförbud på klubbområdet

På senaste styrelsemötet togs ett beslut att förbjuda rökning på hela klubbhusområdet, som en funktion av de senaste röklagarna som trätt i kraft i Sverige. Specifikt innebär detta att rökning blir förbjudet på hela klubbhusområdet (i och utanför klubbhus/restaurang, shop, omklädningsrum) samt rangens utslagsplatser och alla putt- och chipgreener. Rökning är fortsatt tillåten på parkeringen och ute på banan från första tee.

Inför säsongen 2020 kommer vi skylta och se till att askkopp finns när man går av parkeringen mot klubbområdet.

Allmänt om 2019

2019 har varit ett bra och ganska ”normalt” år för oss på Katrineholms GK. Normalt låter ju tråkigt men det kan också vara skönt att vara lite normal då och då - man hinner reflektera lite, ladda batterierna och staka om eller bekräfta vägen framåt.

Vår greenfee är väntat upp i år med en vecka mer spel på banan, då vi ej är värd till Swedish Challenge. Vi jobbar med, men har ganska få nyheter kring, en eventuell tävling 2020. Tiden får utvisa vad som kommer ske.

Gunnar Fredriksson undrade om gräset var grönare någon annanstans men kom fram till att det är ganska schysst på Jättorp. Vi gav Gunnar tjänstledigt för att han skulle få testa på något nytt under en tid men sedan första oktober är Gunnar tillbaka med full fart. Välkommen hem Gunnar!

Natascha har precis inlett sista steget att bli fullt utbildad PGA tränare. Vi ger Natascha en lyckospark där bak under kommande två och ett halvt år. Snart är vi en av få klubbar med en kvinnlig PGA Pro, yey!

 

Uppåt, framåt…..tillsammans!

//Marcus

Kommentarer

Fler artiklar