Klubbchefsbrev april

Tiger's back!

Hur många av er satt som klistrade i helgen framför TVn för att se The Masters? Var det någon mer än jag som grät på söndagen? Som flera andra har jag tyckt både det ena och det andra om Tiger Woods och hans civila beteende över åren, men det som skedde i söndags var, i mina ögon, något mer än en seger i världens mest prestigefyllda golftävling. 

Var det startskottet på en ny Tiger-era? Var det flera miljarder i TV-avtal och sponsring som just tillfördes golfens framtid kommande år? Var det ödet som valde att stiga in för att beröra miljoner tittare världen över? Var det två barn som bara sett smärta och tvivel kring sin far och golfen som äntligen fick se pappa vinna igen och vara glad på golfbanan? Var det tusentals barn som fick lust att börja spela golf efter det de såg på TV? Var det det ultimata beviset på vad det mänskliga psyket kan klara av och hur många motgångar och hinder vi faktiskt kan orka med...även du och jag? Var det den största idrottsliga come-backen någonsin alla kategorier?

Söndag i Augusta var onekligen många saker. För golfen var det kanske det bästa som kunde ske globalt. Vad var det för dig? Vi på kansliet vårpratar gärna om saken när ni kommer in för premiärrondan!

Öppningsinformation 2019

Säsongen är äntligen igång och efter lite bakslag med låga temperaturer så verkar det bli superläge för bra golf hela påsken. Här kommer massor med öppningsinformation som kan vara bra att ha koll på:

Banan

Vi planerar för att hål 10-18 (gul slinga) öppnar under skärtorsdagen som 9-hålsbana. Till långfredag så planeras för att vi spelar 1-18 som 18-hålsbana och 19-27 som 9-hålsbana. Detta kan ändras löpande beroende på nattemperaturer och så fort vi ser risker som kommer hål 19-27 ligga som startnia.

Vi ber alla vara aktsamma med banan och var extra noga med att laga alla nedslagsmärken. Tillväxten har ännu inte kommit igång på grund av riktigt kalla nätter så skador läker långsamt.

Rangen

Rangen har öppnat med sommarbollar och bollmaskin idag tisdag 16e april. Det är bara att tuta och köra.

Målgreenerna är anlagda med bärmaterial och är hårt packade för kommande läggning av nytt konstgräs. Detta ska göras i minst 8 plusgrader och vi gjorde en liten missräkning med vädret och har inte fått detta på plats så snabbt vi hade hoppats. Så fort vädret och framförallt nattemperaturen tillåter så kommer rangen temporärt stängas igen för att konstgräs ska läggas och limmas fast. Vi beräknar detta till ca 2-3 dagars avstängning när vi väl kör igång.

Lägesförbättring

För att göra det enkelt och för att undvika problem för golfaren nu under säsongsstart, så kör vi lägesförbättring, ett scorekort på det finklippta, alla dagar t.o.m tors 2a maj. Kommuniceras inget nytt från klubben i frågan så upphör det generella lägesförbättringsbeslutet natten till fre 3e maj och därefter blir det som vanligt från dag till dag.

Nytt teesystem 2019

De nya teemarkeringarna finns på plats men vi har förseningar med slopning av banan för de nya teeplaceringarna. Vi kommer således fortsätta med vanliga tees (röd/gul etc) tills allt är på plats och så släpper vi ny kommunikation när vi konverterar rent praktiskt.

Bokningsappar

Vi har nya bokningsregler med krav på bokning på båda våra banor och vi vill se på ankomstregistrering för 2019 (se nedan bokningsregler). Bokning, avbokning och ankomstregistreringen vill vi göra så enkel som möjligt och vi föreslår här appen MGBokning (”Min Golf Bokning” som är utvecklad på uppdrag av SGF). En separat kommunikation kommer om denna då den väntar på en stor update denna vecka med automatisk ankomsregistrering, online betalning och scorekort från GameBook mm. För nu så kan man endast boka och avboka sina golftider i appen. Mer info kommer strax…

Bokningsregler 2019

Jag tror inte det undgått alltför många att klubben i år beslutat om nya bokningsregler för vår populära bana. Syftet med att begränsa antalet samtida tider som man kan boka i systemet, som vi nu inför, är att alla på klubben ska få en rimlig chans att komma ut på banan och balansera spel mellan alla medlemmar och besökare. Mer specifikt så har vi en stor majoritet på klubben som spelar golf lite mer sällan och inte bokar på sig massa tider och vi har en minoritet som spelar mycket och bokar på sig många tider långt i förväg. Givet att alla medlemmar i föreningen har samma rätt till banan så måste vi hitta en bättre balans här, där så många som möjligt är så nöjda som möjligt och upplever att man har en bättre chans att komma ut när man vill boka. Frågan är viktigt för mig och för styrelsen då låg ”upplevd” tillgänglighet korrelerar högt med övergripande nöjdhet kring sitt medlemskap och här har klubben idag en utmaning att hantera.

Våra nya regler är diskuterade med SGF och andra klubbar under två år egentligen och de är helt i linje med hur det ser ut på egentligen alla klubbar med mycket beläggning. Några klubbar som har lika eller tuffare regler än oss är t.ex. Kallfors/Vidbynäs, Karlstad, Nyköping, Salem, Linköping m.fl.

Vi gick igenom all underliggande data till beslutet på vårmötet och inga egentliga frågor kom upp, men vill man fråga något om detta eller har frågor kring praktisk applicering eller liknande så går det jättebra att höra av sig till klubben på info@katrineholmsgolf.se.

Allt om de nya bokningsreglerna finns att läsa här: http://www.katrineholmsgolf.se/se/banan/bokningsregler

…och glöm inte, att även om detta kan göra situationen sämre för vissa individer, så är hela tanken att det ska bli bättre för flera. I klubben ska så många som möjligt trivas så mycket som möjligt!

Banprojekt

Likviditetsmässigt så behöver vi vara aningen försiktiga med för stora investeringar under 2019, men vi har ändå en ganska gedigen plan för ganska mycket spännande som är på gång. 5ans green har fått ett ansiktslyft, alla bunkrar är nu renoverade på 18-hålsbanan, flera träd har blåst omkull eller tagits bort, helt ny bevattning på puttgreenen är installerad och nu är vi på gång med några hektiska vårprojekt bland mycket annat.

  • 13e tee görs om och görs större, där vi nu planerar för gräsläggning kommande vecka. Detta kommer bli ett härligt lyft på hålet men det kommer också dröja en del tills det blir klart för spel, eftersom gräset måste rota sig bra innan vi släpper på spel. Nya 13e tee blir också det första projektet där vi anlägger med kantsten mellan grus och gräs för att få snyggare och renare skiljelinjer på banan och undvika sättningar och erodering.
  • Vi ska också göra klart fikaplatsen vid 10an genom att stosa upp brunnslock, höja mark, sätta mer kantsten och lägga gräs. Vi hoppas och tror vi hinner klart med detta under april, alternativt början maj.
  • Vi har också ett par hundra kvadratmeter konstgräs att lägga ut på våra målgreener på rangen. Dessa kommer limmas på en skumpad som gör att bollen tas emot som på en vanlig green och detta lim behöver ganska lång torktid i minst 8 plusgrader. Vi dressar sedan med ca 20kg sand per kvm för att greenerna ska ta emot bollar som en mediumhård green med ca 9-10 i stimp.
  • Vi har börjat anlägga en större grästeeyta bakom rangen som ska bli vår nya träningsyta på gräs. Teeytan ska sås i juni efter att den nu får sätta sig under våren och vi hoppas på spel i augusti på denna nya yta.
  • På bilden så visar vi en grov skiss på våra projekt och när de ska vara klara (spelbarheten kan dröja efter klardatum)

Uppåt, Framåt...Tillsammans!

En golfklubb att trivas på, en golfklubb att vara stolt över, en golfklubb att längta till, en golfklubb att skratta på, en golfklubb där minnen skapas, en golfklubb att småskryta om, en golfklubb att vinna ett vad på, en golfklubb att må bra på....en golfklubb, en självklar del av livet!

Må väl, spela väl, skratta högt och respektera ALLA medlemmar därute. Vi är bara så starka som vi själva gör oss tillsammans och försök se det som är bra i den som spelar långsamt framför dig, den som inte värderar saker lika som du gör, den som av misstag glömde laga sitt nedslagsmärke, den som inte kan alla golfregler, den som inte vågar säga hej, den som ska spela sin första veckotävling eller den som ska spela sin första eller sista runda på banan. Alla är medlemmar och alla är en del av golfklubben, precis som du och jag.

Vi blir fler och därför är denna respekt extra viktig, så vi ber er alla att försöka vara lite extra storsinta, lite extra omtänksamma och lite extra tålmådiga, så det vi skapar tillsammans på klubben ger energi och glädje till alla som väljer att lägga sin tid här. Till sist, vi inför lite fler ordnings och bokningsregler i år och det gör vi för att fler ska trivas, lite mer och lite oftare. Alla medlemmar har i grunden makten här, så vänligen förhåll er till reglerna och respektera dem, så hoppas vi att vi kan hålla reglerna så få och enkla som möjligt. Vi vill ju inte ha klubbregler som är lika många och krångliga som golfspelets regler :) 

Varmt välkomna till 2019 års säsong från alla oss på klubben och restaurangen!

 

Uppåt, framåt....tillsammans!

//Marcus 

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Rangesatsning 2020-05-27
Vårmöte 16e juni 2020-05-26
Trogen medlem rabatt 2020-05-08
9-hålsbanan får ett ansiktslyft 2020-05-02
Klubbchefsbrev april 2020-04-16